Η εξέλιξη του γυναικείου βόλεϊ στην Καλαμπάκα

0
328

Το γυναικείο βόλεϊ στην Καλαμπάκα ξεκίνησε λίγο πριν από το 2007. Την πρώτη γυναικεία ομάδα βόλεϊ την είχε ξεκινήσει η γυμνάστρια Βούλα Μάστορα. Το 2007 ο ΑΟΚ ίδρυσε και γυναικείο τμήμα στο οποίο προπονητής ήταν ο Γιώργος Τσικέλης.

Το τμήμα βόλεϊ ανήκει στην ΕΣΠΕΚΕΛ (Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Κεντρικής Ελλάδας) η οποία αριθμεί περίπου 50 σωματεία. Γενικά το βόλεϊ ως άθλημα έχει αλματώδη εξέλιξη καθώς από τα 37 σωματεία που ξεκίνησαν στην Ένωση έφτασαν τα 50 όπως αναφέρουμε και παραπάνω.

Η ΕΣΠΕΚΕΛ αποτελείται από τους εξής νομούς: Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Λάρισας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας.

Το 2015 το τμήμα βόλεϊ έγινε ξεχωριστό τμήμα και πήρε το όνομα “Φιλαθλητικός” με πρόεδρο τον Αντώνη Ζάρρα, ενώ ένας από τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει πολλά στο τμήμα είναι ο Λάμπρος Τζανίκας που κατέχει μάλιστα και τη θέση του ταμία.

Το άθλημα του βόλεϊ προτιμάται από τις γυναίκες καθώς δεν έχει σωματική επαφή όπως άλλα αθλήματα.

Το τμήμα βόλεϊ συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στα πρωταθλήματα Κορασίδων και Παγκορασίδων. Γυναικεία ομάδα δεν κατάφερε να δημιουργήσει αφού οι περισσότερες αθλήτριες σπουδάζουν σε άλλες πόλεις ή σταματούν την ενασχόλησή τους με το βόλεϊ. Πάντως αρκετές από τις κοπέλες που αγωνίστηκαν σε άλλα σωματεία έφτασαν να αγωνίζονται μέχρι και την Α2 Εθνική κατηγορία.

Όπως μας είπε και ο προπονητής του Φιλαθλητικού Γιώργος Τσικέλης το βόλεϊ ως άθλημα προσφέρει πολλά πράγματα. Το παιδί μέσα από την ενασχόλησή του με το άθλημα αυτό μαθαίνει να έχει ομαδικό πνεύμα, μαθαίνει να ανήκει σε ένα σύνολο, συμπεριφέρεται ως μέλος ενός συλλόγου και μαθαίνει επίσης να πειθαρχεί, να διαχειρίζεται την νίκη και την ήττα, την χαρά και την λύπη που του προσφέρουν αυτά τα δύο διαφορετικά πράγματα. Επίσης τα παιδιά μαθαίνουν να καλλιεργούν το ευ αγωνίζεσθαι.

Οι επιτυχίες-δράσεις

Οι επιτυχίες του τμήματος βόλεϊ είναι αρκετές αφού ταλέντο πάντα υπάρχει και σε συνδυασμό με τη δουλειά έρχονται κι αυτές. Η ομάδα των Κορασίδων έχει προκριθεί 3 φορές στα προημιτελικά του πρωταθλήματος (στους 8). Επίσης πολλές επιτυχίες έχουν πετύχει και οι ομάδες των παγκορασίδων.

Τα ίδια κορίτσια που αποτελούσαν μέλη του τμήματος βόλεϊ, ως μαθήτριες με γυμναστή τον Κώστα Ράντο πήγαν 4 φορές σερί στον τελικό των σχολικών πρωταθλημάτων και το κέρδισαν τις 3.

Σήμερα τα τμήματα του Φιλαθλητικού αριθμούν πάνω από 70 κορίτσια σε όλα του τα τμήματα. Ο μεγάλος στόχος των ανθρώπων του συλλόγου είναι να δημιουργηθεί μία καλή ομάδα βόλεϊ.

Επίσης όπως συμπλήρωσε ο Γιώργος Τσικέλης στην διάδοση του αθλήματος συμβάλλουν και οι συνάδελφοί του γυμναστές οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά στη διδασκαλία του αθλήματος στα Δημοτικά Σχολεία.

Στις ετήσιες δράσεις του συλλόγου υπάρχει και το street voley το οποίο το έχει αγκαλιάσει τόσο ο κόσμος όσο και οι αρχές του τόπου κι έχει γίνει πλέον θεσμός και διοργανώνεται συνεχώς τα τελευταία 10 χρόνια. Επίσης ο Φιλαθλητικός κάθε χρόνο πέρα από τις συμμετοχές του στα πρωταθλήματα της Κεντρικής Ελλάδος διοργανώνει κι αρκετά τουρνουά στα οποία συμμετέχουν όλες οι ηλικίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε κάθε σύλλογο.

Το να ιδρύεται ένας σύλλογος μάλλον είναι εύκολα, το δύσκολο είναι η διατήρησή του και οι άνθρωποι του Φιλαθλητικού έχουν καταφέρει να διατηρούν έναν σύλλογο που προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here