Μια μεγάλη συνέντευξη έδωσε ο Ντέμης Νικολαΐδης στον Sport24radio και μίλησε για τα πάντα, την καριέρα του την ποδοσφαιρική, την παραγοντική, αλλά και πολλά άλλα.
Η αναφορά του για τον Καλαμπακιώτη άσο του Ολυμπιακού Κώστα Φορτούνη ξεκίνησε από μία ερώτηση που του έγινε για τον Φερνάντο Σάντος: ”
Δεν ξέρω τι σημαίνει δικαίωση. Ξέρω τον συγκεκριμένο προπονητή, είναι πολύ ωραίος άνθρωπος. Όταν βλέπεις να κάνει πράγματα εδώ και να πηγαίνει στην Πορτογαλία και να κάνει μέρος του παιχνιδιού τον Ρονάλντο και να φτιάχνει τέτοιο κλίμα, κάτι κάνει καλά.
Η θέση του επιθετικού παλαιότερα ήταν «τρέξε και βάλε γκολ». Πρώτη φορά τακτική άκουσα από τον Σάντος στα 27 ή 28. Τότε μάλιστα είχα βάλει λιγότερα γκολ από άλλες σεζόν και με είχαν ψηφίσει καλύτερο παίκτη. Δεν με ένοιαζε να βάλω γκολ, τον άκουγα. Ο Σάντος μού έλεγε παλιά ότι υπήρχε ένας καλός παίκτης στον Αστέρα Τρίπολης που δεν έπαιζε πολύ αλλά του άρεσε και ήθελε να τον καλέσει στην Εθνική Ελλάδας. Μου έλεγε για τον Φορτούνη. Ο Φορτούνης είναι ό,τι πιο ποιοτικό διαθέτει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή».
Ορισμένα σημεία από την συνέντευξή του ήταν: Για το αν χωρούν Πέλκας, Μάνταλος και Φορτούνης στην ίδια ενδεκάδα της Εθνικής: «Στην εποχή μου υπήρχε πολιτική, να παίζουν παίκτες από τις ομάδες για να υπάρχει ισορροπία. Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό, είναι δουλειά του προπονητή αν χωρούν και οι τρεις».
Για τις αποτυχίες της Εθνικής Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, τόνισε: «Υπήρχαν το 2014 τρεις παίκτες που είχαν απομείνει και ο Σάντος, υπήρχε μία βάση. Έφυγε ο Σάντος, έφυγαν οι προηγούμενοι, πρέπει να δημιουργηθεί μία νέα βάση, από την αρχή».
«Ξέρεις πόσοι προπονητές πέρασαν από εδώ και δεν έχουμε καταλάβει αν ήταν καλοί ή κακοί; Δεν μπορούμε να κάνουμε υπομονή, δεν μπορούμε να κρίνουμε. Σε ένα ματς που μία ομάδα χάνει αν και είχε τέσσερα δοκάρια, λένε πως είναι κακός ο προπονητής».
«Μου φαίνεται εντυπωσιακή η Εθνική Ελλάδας του Φαν Σιπ, το ‘θέλω να πεθάνω στο γήπεδο’. Έχω να δω πάρα πολλά χρόνια την Εθνική να παίζει τέτοια μπάλα. Το τελευταίο ματς που θυμάμαι ήταν με Σάντος, στα ματς του Μουντιάλ με Ακτή Ελεφαντοστού και Κόστα Ρίκα».
«Δεν έχουμε την νοοτροπία να αγαπάμε την Εθνική και να πηγαίνουμε στο γήπεδο. Θα πρέπει να σεβόμαστε την Εθνική, δεν μπορούμε να κατηγορούμε τον κόσμο που δεν πηγαίνει στο γήπεδο για να βλέπει την Εθνική και όλα τα άλλα στο ποδόσφαιρο να μη γίνονται σωστά».
Με ποιον παίκτη θα ήθελε να παίξει μαζί; «Θα ήθελα να παίξω μαζί με τον Καφέ, μου άρεσε αυτός ο παίκτης. Δεν υπήρχε κάποιος που να μην ήθελα να παίξω μαζί του».
«Υπήρχαν 1-2 παίκτες που με δυσκόλευαν περισσότερο αλλά δεν τσακωνόμουν, δεν είχα κόντρα. Ο Κυργιάκος αν και ήταν ψηλός με δυσκόλευε, φαινόταν καθαρός. Και ο Κωστένογλου», ανέφερε για τους παίκτες που τον δυσκόλευαν περισσότερο.
Ο Ντέμης ήθελε να φέρει τον Βαλβέρδε στην ΑΕΚ: «Είχα δει τον Βαλβέρδε στο Hilton. Γύρισε πίσω, ήταν να μιλήσουμε ξανά, εγώ σκέφτηκα πως ήταν ρίσκο να τον πάρουμε επειδή δεν μιλούσε ξένες γλώσσες, ήταν Βάσκος, δεν είχε βγει καθόλου από την πατρίδα του. Θα έπαιρνα την απόφαση να μην τον πάρω αλλά είχε κλείσει στην Εσπανιόλ.
Είχα πάει δύο φορές στην Σεβίλλη για να τον δω. Και με τον Κλοντ Πιελ μιλούσαμε την εποχή που ήμουν πρόεδρος στην ΑΕΚ. Έχει πλάκα γιατί όταν πήρα τηλέφωνο τον προπονητή της εθνικής Ιταλίας, τον Μαρτσέλο Λίπι, γελάσαμε μαζί. Μου είπε ότι προτιμώ να παραμείνω στην Ιταλία. Του είπα για μία μελλοντική συνεργασία».
Θα γυρνούσε ποτέ στην ΑΕΚ; «Δεν θα έβλεπα ξανά τον εαυτό μου στην ΑΕΚ από κάποιο πόστο. Θα πρέπει να φτιαχτεί το ποδόσφαιρο πρώτα και μετά να πας στην ομάδα σου και να χαίρεσαι. Δεν ένιωσα ποτέ Καίσαρας όταν ήμουν πρόεδρος στην ΑΕΚ, ότι είχα πάντα δίκιο. Δεν είμαι βλάκας. Δεν μετάνιωσα που ανέλαβα την ΑΕΚ το 2004.
Δεν ήταν λάθος που έφυγα το 2008, έπρεπε να φύγω νωρίτερα. Μετά από το δεύτερο χρόνο ο καθένας είχε από έναν αγαπημένο παίκτη και ήθελε να κάνει μεταγραφή. Ο καθένας ήθελε να βοηθήσει την ομάδα από τους μεγαλομετόχους αλλά…
Γενικά δεν πηγαίνω συχνά γήπεδο. Γιατί να μην πάω στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ; Πάω και ακούω να βρίζουν παίκτες όταν δεν πηγαίνει καλά η ομάδα, δεν μου αρέσει η ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κάπως είναι.
Τη χρονιά που πήρε το πρωτάθλημα η ΑΕΚ επί Χιμένεθ, έπαιξε φοβερή μπάλα στην Ευρώπη. Η ΑΕΚ ήταν Η ΟΜΑΔΑ. Στηριζόταν στο σύνολο, στην αυτοθυσία, στην αυταπάρνηση. Δεν έχανε, μέχρι το 90′ σκιζότανε.
Εγώ δεν άλλαξα ομάδα αλλά καταλαβαίνω αυτούς που άλλαξαν ομάδα. Έφυγε πχ ο Κουτίνιο από την Λίβερπουλ για να πάει στην Μπαρτσελόνα, το έκανε για να παίξει μαζί με τον Μέσι, κατανοητό.
Για τα λάθη του την εποχή που ήταν στη διοίκηση της ΑΕΚ: «Ήμουν πολύ αφελής, έπρεπε να ήμουν πιο σκληρός. Τα οικονομικά δεν ήταν επιλογές δικές μου, δεν τα ήξερα. Είχαμε χτίσει καλά το σκάουτινγκ, μας βγήκαν οι προπονητές. Τερματίσαμε μία φορά 3οι και τρεις φορές 2οι. Πήραμε 16.000.000 ευρώ έσοδα από πωλήσεις, αφήσαμε κάποιους παίκτες να φύγουν ως ελεύθεροι.
Το 2004 έπρεπε να παρακαλέσω κάποιους παίκτες να μείνουν, γιατί δεν είχαν συμβόλαια. Πετύχαμε με τον Σάντος, μετά πήραμε έναν προπονητή που έπαιζε φουλ επιθετικά και στηριζόταν σε νεαρούς παίκτες. Άλλαξε το 2007-8 η φιλοσοφία όταν πίστεψα λανθασμένα ότι μπορούσαμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Τότε αυξήθηκε το μπάτζετ».
ΠΗΓΗ: enwsi.gr