Οι νέοι κανονισμοί της Σούπερ Λιγκ

0
509

H Super League Interwetten ξεκινάει την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου και μαζί της μπαίνουν σε εφαρμογή οι τελευταίες αλλαγές στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου. Η UEFA υιοθέτησε τις αλλαγές ήδη από το καλοκαίρι στα παιχνίδια του Champions και του Europa League και πλέον θα τις δούμε και στα ελληνικά γήπεδα. Αυτά είναι τα σημαντικότερα σημεία των τροποποιήσεων.

Ώμος και όχι χέρι

Για πρώτη φορά στην ιστορία οι κανονισμοί ορίζουν όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται τι θα θεωρείται χέρι και τι όχι. Υπάρχει και το σχετικό σχέδιο, αυτό που βοηθάει στη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια.

Οι αμυντικοί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, ηθελημένα ή όχι, χωρίς να δοθεί πέναλτι, ενώ το ίδιο μπορούν να κάνουν οι επιτιθέμενοι για να κοντρολάρουν, ακόμα και να σκοράρουν.Πως ορίζει λεκτικά ο κανονισμός το συγκεκριμένο σημείο που δεν θεωρείται χέρι; “Από τον ώμο μέχρι το κάτω μέρος της μασχάλης”.

Η γραμμή του οφσάιντ

Ο σαφής αυτός διαχωρισμός δεν επηρεάζει μόνο τις παραβάσεις με τα χέρια, αλλά και το οφσάιντ. Όπως γνωρίζετε, στον κανονισμό του οφσάιντ τα σώματα αμυντικών και επιθετικών “κρίνονται” χωρίς να μετράμε τα χέρια τους.

Από τότε που μπήκε το VAR στη ζωή μας και ειδικά οι 3D γραμμές, υπάρχουν συχνά συζητήσεις για το που πρέπει να τοποθετηθούν. Στην Αγγλία την προηγούμενη σεζόν τους έδωσαν την ονομασία “οφσάιντ της μασχάλης”, γιατί εκεί τοποθετούσαν οι χειριστές τις γραμμές.

Πλέον, αυτό αλλάζει. Αφού σε εκείνο το ύψος δεν θεωρείται χέρι, οι γραμμές του οφσάιντ θα πρέπει να το περιλαμβάνουν όταν αυτό είναι το σημείο του σώματος πιο κοντά στην εστία. Τόσο για τους αμυντικούς, όσο και για τους επιτιθέμενους.

Το χέρι στην αρχή της φάσης

Η νέα διατύπωση του κανονισμού αφορά το πόσο πίσω πρέπει να γυρίσει μια φάση για να δοθεί χέρι στην ομάδα που επιτίθεται. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό “το ακούσιο χέρι επιτιθέμενου τιμωρείται μόνο αν συμβεί “αμέσως’’ πριν δημιουργήσει ευκαιρία ή σκοράρει”. Στην επεξήγηση της διατύπωσης, αναφέρεται ότι “δεν είναι παράβαση αν μετά το ακούσιο χέρι η μπάλα ταξιδέψει κάποια απόσταση (με πάσα ή με ντρίμπλα) ή/και αν υπάρχουν αρκετές πάσες πριν την ευκαιρία ή το γκολ”.

Το χέρι, ακόμα και το ακούσιο/μαζεμένο/κολλημένο, θα εξακολουθήσει να είναι λόγος να ακυρωθεί ένα γκολ, αλλά μόνο αν το έχει κάνει ο σκόρερ/δημιουργός αμέσως πριν την εκτέλεση/δημιουργία.

Πλεονέκτημα αλλά όχι κίτρινη κάρτα

Αν ο διαιτητής δώσει πλεονέκτημα σε υποσχόμενη επίθεση ή επιτρέψει στην ομάδα να εκτελέσει γρήγορα το φάουλ, τότε ακυρώνεται η κίτρινη που θα έδινε αν σταματούσε το παιχνίδι. Το πνεύμα της αλλαγής είναι προφανώς το “δεν μπορείς να έχεις και τη συνέχεια της επίθεσης και την κίτρινη”. Αν ο παίκτης σταματήσει υποσχόμενη επίθεση πρέπει να δει κίτρινη, αλλά αν δοθεί πλεονέκτημα ή οι επιτιθέμενοι εκτελέσουν γρήγορα το φάουλ, η κάρτα “σβήνεται”, τη γλιτώνει.

Αν το χάσεις τελείωσε…

Αναφορικά τώρα με την εκτέλεση πέναλτι. Ο τερματοφύλακας εξακολουθεί να πρέπει να έχει επαφή με τη γραμμή την ώρα της εκτέλεσης. Όμως, αν η μπάλα φύγει άουτ ή βρει στο δοκάρι, το πέναλτι πλέον δεν θα επαναλαμβάνεται αν ο τερματοφύλακας είναι λίγο έξω από τη γραμμή.

Με λίγα λόγια, το να βγεις λίγο έξω από την εστία θα τιμωρείται με επανάληψη μόνο αν ο τερματοφύλακας έχει αποκρούσει το πέναλτι. Δεν θα δούμε ξανά αυτήν την παρωδία η μπάλα να φεύγει ψηλά άουτ και να δίνεται επανάληψη επειδή το πόδι απέχει μερικά εκατοστά από τη γραμμή.

Επιπλέον, αλλάζει ο τρόπος τιμωρίας του τερματοφύλακα που αποκρούει το πέναλτι και έχει βγει από τη γραμμή του πριν την εκτέλεση. Πλέον, πριν την επανάληψη θα του γίνεται παρατήρηση, δεν θα παίρνει κατευθείαν κίτρινη κάρτα όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Το κράτημα

Τέλος για πρώτη φορά οι κανονισμοί διατυπώνουν τι συνιστά κράτημα. Σύμφωνα λοιπόν με την IFΑB, “παράβαση για κράτημα υπάρχει μόνο όταν η επαφή με το σώμα του αντιπάλου εμποδίζει την κίνησή του”. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα καθώς θα πρέπει να κρίνει ο διαιτητής αν το κράτημα ήταν ικανό να σταματήσει τον αντίπαλο. Πιθανότατα όμως θα δούμε φάσεις όπου ο αμυντικός κρατάει για λίγο και δεν θα δίνεται παράβαση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here