Πολλές οι σκέψεις για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής

0
43

Για μια σειρά από σημαντικά θέματα μίλησε στην ΕΡΑ Σερρών το μέλος της Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. και πρόεδρος της ΕΠΣΔ Παναγιώτης Διακοφώτης. Εμείς θα αναφέρουμε αυτά που δήλωσε για την Γ’ Εθνική και τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Για την διακοπή των πρωταθλημάτων ανέφερε: «Πήραμε μια απόφαση να διακόψουμε τα πρωταθλήματα. Σίγουρα φωνές υπάρχουν αλλά και στην αντίθετη περίπτωση, αν δεν διακόπταμε, πάλι θα φωνάζανε. Πιστεύουμε ότι το καλύτερο για την ασφάλεια όλων μας ήταν να τα διακόψουμε. Βλέπετε ότι υπάρχουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που δεν θέλουν να αγωνιστούν κι όχι μόνο στην Ελλάδα, σε ολόκληρο τον κόσμο. Και πόσο μάλιστα στα ερασιτεχνικά και σε γήπεδα που πραγματικά δεν μπορείς να ελέγξεις τα πρωτόκολλα που ορίζει το κάθε κράτος. Φαντάζομαι ότι κανείς δεν θα έπαιρνε την ευθύνη, ούτε οι Δήμοι, ούτε οι πρόεδροι των ομάδων να συνεχιστούν τα παιχνίδια στο ερασιτεχνικό. Όταν η ίδια η Πολιτεία δεν γνωρίζει τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα, πόσο εμείς και ξέρετε ότι στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο μετά από μια ημερομηνία είναι απαγορευτική η διεξαγωγή του. Κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν αλλά ειδικά εμείς στα νησιά και σε τουριστικές περιοχές το καταλαβαίνουμε καλύτερα. Δεν μπορείς να έχεις ομάδες να αγωνίζονται, κάποιοι έχουν τις δουλείες τους και οι ομάδες δεν έχουν τα τόσα μεγάλα ρόστερ. Άρα οποιαδήποτε σκέψη για Ιούνιο, Ιούλιο δεν μπορούσε να εφαρμοστεί σε καμιά περιοχή της Ελλάδας».

-Για τον υποβιβασμό από την φετινή Γ’ Εθνική:
«Αυτά θα γίνουν όλα μαζί, σε ένα χρόνο, δεν μπορούμε να το κάνουμε σταδιακά. Δεν μπορούμε να τροποποιούμε τώρα αυτό και μετά από ένα μήνα τροποποιούμε το άλλο.
Φαντάζομαι αν όχι στην εκτελεστική του Μαΐου, στην εκτελεστική του Ιουνίου θα υπάρξει το τελικό σχέδιο. Για την Γ’ Εθνική, γιατί ακούγονται πάρα πολλά όσον αφορά τον υποβιβασμό, υπάρχουν τρεις προτάσεις από την επιτροπή διοργανώσεων. Προτάσεις οι οποίες θα έρθουν στην εκτελεστική για επικύρωση. Η μία πρόταση είναι να μην υποβιβαστεί καμιά ομάδα, η άλλη είναι να υποβιβαστούνε από την 10η θέση και κάτω και μια τρίτη πρόταση που την έκανα εγώ στην επιτροπή είναι να υποβιβαστούνε μόνο όσοι έχουν πέσει μαθηματικά. Δηλαδή αν συνεχιζόταν το πρωτάθλημα αυτές οι ομάδες που δεν είχαν μαθηματικές ελπίδες να υποβιβαστούνε. Επίσης γιατί υπάρχουν φωνές από διάφορες Ενώσεις θα υπάρξει και μια τροποποίηση, ένας νέος τρόπος υπολογισμού για τις ομάδες του Ερασιτεχνικού, γιατί έχουμε πολλές περιπτώσεις όπου υπάρχουν δύο όμιλοι που εκεί δεν μπορούν να πάνε οι Ενώσεις και να εφαρμόσουν τα κριτήρια ΟΥΕΦΑ.
Παράδειγμα στον 1ο όμιλο των Σερρών υπάρχει μια ομάδα κι έχει 19 βαθμούς κι έχει παίξει 10 παιχνίδια και στο 2ο όμιλο της ίδιας κατηγορίας μια άλλη ομάδα που έχει παίξει 9 παιχνίδια αλλά έχει δύο βαθμούς λιγότερους. Αυτό το βρήκαμε μπροστά μας. Μαζί με την νομική υπηρεσία και την επιτροπή διοργανώσεων επεξεργαζόμαστε ένα μοντέλο να δούμε κατά πόσο μπορούμε να εφαρμόσουμε έναν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού και πιστεύω ότι θα βρεθεί η σωστή λύση για να αδικήσουμε όσες λιγότερες ομάδες μπορούμε. Υπάρχει μια πρόταση να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο που έχει εφαρμόσει η Γαλλία, οποία λέει πόσους αγώνες έδωσες; 10 αγώνες.
Πόσους βαθμούς πήρες; 25 βαθμούς. Το 25 δια του 10 βγαίνει ένας συντελεστής. Το ίδιο γίνεται και με το άλλον όμιλο. Αυτό επεξεργαζόμαστε όπως και το αν υπάρχει μια ομάδα στον όμιλο που προηγείται με δύο βαθμούς κι έχει έναν αγώνα περισσότερο από την πιο κάτω ομάδα, εμείς να πάρουμε τα ίσα παιχνίδια ενός γύρου, όμως τα τελευταία από αυτά. Είναι πολλά που κάνουμε γιατί κανένας δεν υπολόγιζε ότι θα ερχόταν μια πανδημία και θα σταματούσαν τα πάντα. Έτσι στην πορεία βγαίνουν προβλήματα τα οποία εμείς προσπαθούμε να τα επιλύσουμε. Θέλουμε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις, γιατί τέλεια δεν θα είναι καμία λύση. Η τέλεια λύση ήταν να τελειώσουν τα πρωταθλήματα».

-Για τις αντιδράσεις με την κλήρωση στο Κύπελλο:
«Ο καθένας βλέπει από την δικιά του μεριά το πρόβλημα αλλά πρέπει να γνωρίζει τι γίνεται γενικά στην Ελλάδα. Καλώς φωνάζουν κάποιοι για μένα αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι η Ομοσπονδία δεν μπορεί να βγάλει μια απόφαση μεμονωμένα. Μια κάθετη απόφαση που θα αφορά όλες τις Ενώσεις. Υπάρχουν Ενώσεις, όπως και η δικιά μου που είμαστε στην φάση των οκτώ. Επομένως θα έπρεπε να φέρουμε πίσω κάποιες ομάδες, να κάνουν προετοιμασία και να παίξουν το Κύπελλο. Δεν γινόταν αυτό. Να ξέρετε ότι μια αγωνιστική περίοδος τελειώνει 30 Ιουνίου. Υπάρχει μια απόφαση της ΟΥΕΦΑ ότι μπορούμε να την παρατείνουμε μέχρι τις 3 Αυγούστου αλλά ποιο Κύπελλο θα κάναμε το Σεπτέμβριο, με ποιο ρόστερ; Για αγώνα προηγούμενης σεζόν ένα σωματείο θα έπρεπε να έχει το ίδιο ρόστερ. Δεν γινόταν αυτό. Η απόφαση η δικιά μας δεν είναι ότι με την κλήρωση η κάθε Ένωση θα ορίσει κυπελλούχο. Θα αναδείξει αυτόν που έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο Ελλάδος. Δεν θα πάμε να δώσουμε Κύπελλο σε μια ομάδα που κληρώθηκε. Στον κυπελλούχο κάθε Ένωσης για την περίοδο 2019-10 δεν θα υπάρχει όνομα, θα υπάρχει μια παύλα. Για αυτό είπαμε ότι όσες ομάδες δεν επιθυμούν να πάρουν μέρος στο Κύπελλο Ελλάδος της νέας περιόδου να μην πάρουν μέρος στην κλήρωση, αυτό που έκανε ο Α.Σ. Ρόδος. Ίσως να μην διατυπώθηκε σωστά γιατί ήταν μια εκτελεστική που κράτησε τέσσερις ώρες».
ΠΗΓΗ: dimokratiki.gr
* Για την περίπτωση της Ρόδου που αναφέρει αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ρόδος παραιτήθηκε της κλήρωσης γιατί έτσι κι αλλιώς μπορεί να συμμετάσχει στο κύπελλο Ελλάδος ως πρωταθλήτρια στην Γ’ Εθνική αν αγωνίζεται σε παραπάνω κατηγορία, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να συμμετάσχει μία ακόμη ομάδα της ΕΠΣ Δωδεκανήσου στο κύπελλο Ελλάδος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here