Γρίφος ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα στην Ολλανδία

0
18

Την Τρίτη, η UEFA σε τηλεδιάσκεψη ουσιαστικά ζήτησε από τις 55 Ομοσπονδίες μέλη της να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματά τους. Ωστόσο, άφησε ένα παραθυράκι, πως υπάρχει ειδικό σχέδιο για όσες δεν καταφέρουν να το κάνουν και θελήσουν να τελειώσουν εδώ και τώρα τις δικές τους σεζόν. Λίγες ώρες αργότερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός και αμέσως μετά η Ολλανδική Ομοσπονδία, ανακοίνωναν ότι δεν πρόκειται να παίξουν μπάλα εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού και ότι το παιχνίδι θα ξεκινήσει και πάλι από αρχές Σεπτέμβρη. Δηλαδή, ό,τι έχει συμβεί στο γήπεδο, συνέβη και η βαθμολογία έχει σφραγιστεί. Ναι, αλλά άφησαν τη μεγαλύτερη απορία όλων να πλανάται: Ποιος θα είναι ο πρωταθλητής, εφόσον Αγιαξ και Αλκμααρ ισοβαθμούν στην κορυφή;

Στο γειτονικό Βέλγιο που συνέβη το ίδιο, ο τίτλος πάει στην Μπριζ. Μόνο που εκεί ήταν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα στην κορυφή και απέμενε μία αγωνιστική πριν τα play off. Οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί άδικο το χρίσμα και δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας αντίπαλος. Στην Ολλανδία όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά και θα υπάρξει αδικία για όποιον κατοχυρωθεί ως 2ος. Αγιαξ και Αλκμααρ επομένως, έφτασαν χέρι χέρι στην 1η θέση με 56 βαθμούς, έχοντας δώσει και οι δύο 25 αγώνες. Οπότε, έχει σημασία τι ορίζει ο κανονισμός για τις σχετικές ισοβαθμίες.

Το πρώτο κριτήριο είναι η συνολική διαφορά γκολ μεταξύ άμυνας και επίθεσης κι εκεί ο Αγιαξ υπερτερεί με +45 γκολ (68-23), ενώ η Αλκμααρ βρίσκεται στο +37 (54-17). Με βάση το αρχικό κριτήριο λοιπόν και εφόσον δεν μπορεί να αλλάξει κάτι επί τούτου, μιας και δεν θα υπάρξουν άλλα ματς, ο Αίαντας παίρνει τον τίτλο. Απλά και ξεκάθαρα δηλαδή. Εδώ όμως φαίνεται να υπάρχει και μία αγωνιστική αδικία. Το θέμα είναι ότι η Αλκμααρ έχει νικήσει και στα δύο μεταξύ τους (1-0 και 0-2) και έχει αποδείξει στο γήπεδο ότι είναι ανώτερη.

Κάπως έτσι και με αυτά τα δεδομένα, η Ομοσπονδία θα κληθεί την ερχόμενη Παρασκευή να δώσει τη μεγάλη απάντηση. Εάν το πάρει ο Αγιαξ, θα πανηγυρίσει για 35η φορά στην ιστορία του. Εάν το σηκώσει η Αλκμααρ, θα είναι η τρίτη της φορά. Μόνο που σύμφωνα με την έγκυρη «De Telegraaf», δεν είναι βέβαιο ότι έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, ο Αγιαξ θέλει στα σίγουρα αυτόν τον τίτλο. Το πρόβλημα είναι ότι σε αντίθεση με την αντίπαλό του, έχει υποσχεθεί τεράστια πριμ στους παίκτες του στην περίπτωση κατάκτησης. Και αυτή τη στιγμή οι χορηγοί αρνούνται να του δώσουν χρήματα που του οφείλουν, καθώς απομένουν εννέα αγωνιστικές που δεν θα παιχτούν και δεν θα τις δείξει η τηλεόραση. Εσοδα που δεν θα λάβει και ποσά που μάλλον δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει.

Θα μπορούσε δηλαδή σε έναν τέτοιο τραβηγμένο σενάριο ακόμα και να αρνηθεί το πρωτάθλημα; Στην εποχή της πανδημίας του Covid-19 τίποτα δεν μπορείς να θεωρηθεί απίθανο. Την Παρασκευή θα ξέρουμε, εάν θα το έχουμε δει να συμβαίνει κι αυτό…

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here