Η ΔΟΕ δεν συμφωνεί με Μουντιάλ ανά δύο χρόνια

0
15

Ορισμένα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που μίλησαν σήμερα στο Πεκίνο με αφορμή την 139η Σύνοδο της ΔΟΕ, απέρριψαν σθεναρά την πρόταση της FIFA και του συναδέλφου τους Τζιάνι Ινφαντίνο – απών από τη σύνοδο στην κινεζική πρωτεύουσα – για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια, αντί της τρέχουσας τετραετίας.

Τα μέλη της ΔΟΕ που αντιτίθενται στο προωθούμενο σχέδιο της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ζήτησαν από τον Ινφαντίνο «να εγκαταλείψει την ιδέα του, γιατί μια διετής διοργάνωση θα είχε ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο σε άλλα αθλήματα». Επικεφαλής της κριτικής ήταν ο πρόεδρος των Αφρικανικών Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, Μουσταφά Μπεράφ.

«Το διετές Παγκόσμιο Κύπελλο θα προκαλούσε ανυπολόγιστη ζημιά και θα έθετε σε κίνδυνο τον αθλητισμό και ειδικότερα το ποδόσφαιρο. Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι ρομπότ και πρέπει να αναρρώσουν και να περάσουν χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ως εκ τούτου, ζητώ να σταματήσει αυτή η προσπάθεια που είναι ασυμβίβαστη με τις Ολυμπιακές μας αξίες», δήλωσε ο Αλγερινός αξιωματούχος, που είναι μέλος της ΔΟΕ από το 2019.

Αντίθετοι εμφανίστηκαν, επίσης, ο Σέρβος Νέναντ Λάλοβιτς, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης και ο Νοτιοκορεάτης Ρίου Σέουνγκ-Μιν, μέλος της Επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ: «Το ποδόσφαιρο πρέπει να συνεργάζεται με αλληλεγγύη με άλλα αθλήματα και διεθνείς ομοσπονδίες. Ο αθλητισμός είναι για όλους και χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ του αθλητισμού».

Δηλώσεις που ενισχύουν τη θέση η οποία προτάθηκε από την εφημερίδα επιρροής The Times, σύμφωνα με την οποία η ίδια η ΔΟΕ θα εξέταζε την αφαίρεση του ποδοσφαίρου από τα Ολυμπιακά αθλήματα σε περίπτωση που προωθηθούν τα σχέδια για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια. Σε μια ανακοίνωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, το 2028, αναφέρεται ότι θα συνεχίσουμε να «παρακολουθούμε την εξέλιξη του διεθνούς ημερολογίου».

Μιλώντας στους Times, ένα μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που ζήτησε να παραμείνει η ανωνυμία του, είπε: «Στη γλώσσα της ΔΟΕ, το μήνυμα προς τη FIFA είναι πολύ πιο ξεκάθαρο απ’ όσο φαίνεται: αν θέλετε να παραμείνει το ποδόσφαιρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στη συνέχεια, εγκαταλείψτε τα σχέδια για το διετές Παγκόσμιο Κύπελλο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here