Η Μπόκα Τζούνιορς έγινε 115 ετών κι έχει ιδρυθεί από Έλληνες

0
300

Κι εδώ το έχουν βάλει το χεράκι τους οι… Έλληνες, ακόμα και στην ίδρυση της Μπόκα Τζούνιορς πριν από 115 χρόνια.

Διαβάστε αναλυτικά την ιστορία της ίδρυσης της Αργεντίνικης αυτής ομάδας που έμελλε να γίνει θρύλος στη Νότιο Αμερική κι όχι μόνο.

Ήταν 3 Απριλίου του 1905, όταν ο Εστεμπάν Μπαλιέτο καλούσε στο σπίτι του στο Μπουένος Άιρες τους Ιταλούς Αλφρέντο Σκαρπάτι και Σαντιάγκο Σάνα, δύο αδέρφια από την Χίο, τους Ιωάννη (γνωστός και ως Χουάν) και Θεόδωρο Φαρέγγα από τη Χίο, καθώς και τον Κωνσταντίνο Καρούλια από τη Σάμο, όπως και τον Σιανή (από τη Βυτίνα). Σκοπός της συγκέντρωσής τους, ήταν η ίδρυση ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου. Όπως αποδείχθηκε αρκετές δεκαετίες αργότερα, όχι οποιουδήποτε συλλόγου.

Οι Ευρωπαίοι μετανάστες που κατοικούσαν στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης και την περιοχή γύρω από το λιμάνι ήταν εκείνοι που δημιούργησαν μια από τις πιο θρυλικές ομάδες του πλανήτη. Η καταγωγή της πλειοψηφίας των Ιταλών, που είχαν βρεθεί εκεί κατά το πρώτο μεταναστευτικό κύμα από την Ευρώπη προς τη λατινική Αμερική ήταν από τη Γένοβα, και έτσι η γειτονιά γρήγορα ονομάστηκε La Boca, από την ομώνυμη περιοχή της πόλης της βορείου Ιταλίας.

Σύμφωνα μάλιστα με ιστορικές έρευνες, στις αρχές του περασμένου αιώνα το 40% των καταστημάτων της συνοικίας Μπόκα, γύρω από το στόμιο του λιμανιού του Μπουένος Άιρες, ανήκαν σε Έλληνες, ενώ Έλληνας ονόματι Εμμανουήλ Χατζηδάκης από την Κάσο ήταν και ο Λιμενάρχης. Οι Έλληνες είχαν στέκι το «Καφενείο των φίλων», του Χιώτη Αντώνη Ζέππου. Κι εκεί συνέλαβαν την ιδέα για τη δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Στην οποίαν έδωσαν το όνομα Boca Juniors (Νεολαίοι της Μπόκα).

Αυτό, συνδυαστικά με το γεγονός πως συνηθιζόταν τότε να δίνονται αγγλικά ονόματα σε οτιδήποτε στην Αργεντινή, βοήθησε στην ονομασία του club. Στις αρχές του 20ου αιώνα και μία ημέρα σαν τη σημερινή, ιδρύεται από αυτούς η Club Atlético Boca Juniors, όπως είναι το πλήρες όνομα της Μπόκα.

Η ομάδα φορούσε αρχικά ροζ εμφανίσεις και αργότερα ασπρόμαυρες, οι οποίες όμως έπρεπε να αντικατασταθούν καθώς υπήρχε και άλλη ομάδα στην ευρύτερη ζώνη με τα ίδια χρώματα. Οι άνθρωποι της Μπόκα, μετά από χαμένο ματς με τη Ρίβερ για το ποιος θα κερδίσει τις ασπρόμαυρες ρίγες, αποφάσισαν να υιοθετήσουν τα χρώματα της σημαίας του πρώτου καραβιού που θα έμπαινε εκείνη την εποχή στο λιμάνι

Σύμφωνα με στοιχεία, αυτό ήταν το πλοίο «Ωκεανός», το οποίο είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά, με σημαία της Σουηδίας. Έτσι ντύθηκε η Μπόκα με το μπλέ και το κίτρινο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here