Η ΟΥΕΦΑ καταργεί τον κανόνα του εκτός έδρας γκολ

0
8

Tην απόφασή της να καταργήσει τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ σε όλες τις διοργανώσεις της, ανακοίνωσε την Πέμπτη η UEFA.

Όπως γνωστοποίησε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ο συγκεκριμένος κανονισμός, που ίσχυε από το 1965 στα διπλά παιχνίδια των διασυλλογικών διοργανώσεών της, σταματάει να υφίσταται άμεσα, αρχής γενομένης από τα προκριματικά της περιόδου 2021-22, που αρχίζουν σε λίγες ημέρες.

Σημειώνεται ότι το κριτήριο των εκτός έδρας τερμάτων καταργείται επίσης στην ισοβαθμία δύο ή περισσότερων ομάδων σε όμιλο, κάτι που σημαίνει ότι, αν δεν υπάρχει υπεροχή βαθμών ή γκολ μίας εκ των ισόβαθμων ομάδων στα μεταξύ τους παιχνίδια, θα εφαρμόζεται το επόμενο κριτήριο, ήτοι η συνολική διαφορά τερμάτων σε όλα τα ματς του ομίλου.

Τα εκτός έδρας στο σύνολο των αγώνων θα μετρούν μόνο ως τελευταίο κριτήριο ισοβαθμίας σε όμιλο (μετά τη συνολική διαφορά τερμάτων και την καλύτερη επίθεση).

Ως γνωστόν το εκτός έδρας γκολ μετρούσε για διπλό, ωστόσο μετά την κατάργηση του εν λόγω κανονισμού σε περίπτωση που οι δύο αντίπάλες ομάδες έχουν τον ίδιο αριθμό τερμάτων και στις δύο αναμετρήσεις τους θα παίζουν παράταση και αν χρειαστεί και πέναλτι.

«Ο κανόνας των εκτός έδρας γκολ υπήρξε ένα εγγενές κομμάτι των διοργανώσεων της UEFA από το 1965 που εφαρμόστηκε. Παραταύτα, το ζήτημα της κατάργησής του έχει συζητηθεί σε διάφορα μίτινγκ της UEFA τα τελευταία χρόνια. Αν και δεν υπάρχει ομοφωνία απόψεων, πολλοί προπονητές, φίλαθλοι και άλλοι εμπλεκόμενοι έχουν αμφισβητήσει τη δικαιοσύνη του και εξέφρασαν την επιθυμία τους να καταργηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

«Η επιρροή του κανόνα αυτού είναι πλέον αντίθετη σε σχέση με τον αρχικό σκοπό του, γιατί στην πραγματικότητα αποθαρρύνει τις γηπεδούχους ομάδες -ειδικά τα πρώτα ματς- από το να επιτεθούν, γιατί φοβούνται ότι θα δεχούν κάποιο τέρμα που θα δώσει στους αντιπάλους τους ένα κρίσιμο πλεονέκτημα.

Υπάρχει επίσης κριτική ότι είναι άδικο, ειδικά στην παράταση, να υποχρεώνεται η γηπεδούχος ομάδα να σκοράρει δύο φορές, όταν έχουν σκοράρει οι φιλοξενούμενοι», πρόσθεσε ο ισχυρός άνδρας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here