Τα ποδοσφαιρικά ντέρμπι στον κόσμο

0
198
Soccer Football - Copa Libertadores Final - First Leg - Boca Juniors v River Plate - Alberto J. Armando Stadium, Buenos Aires, Argentina - November 11, 2018 Teams during a minutes silence before the match REUTERS/Marcos Brindicci

Η λέξη ντέρμπι είναι καθαρά αγγλική και ο όρος της αναφέρεται βασικά σε παιγνίδι ομάδων από την ίδια πόλη, βέβαια ο όρος ντέρμπι έχει εξελιχθεί και σε παιγνίδια μεγάλων ομάδων που δεν ανήκουν στην ίδια πόλη.

Ευκαιρία είναι να αναφερθούμε στην καθαυτού λέξη ντέρμπι και να παραθέσουμε ορισμένα παιγνίδια ομάδων από την ίδια πόλη.

ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ-ΡΙΒΕΡ ΠΛΕΪΤ: Η Μέκκα των ντέρμπι, ένας αγώνας, που σύμφωνα με τον Observer, πρέπει να δει ένας φίλαθλος πριν να πεθάνει. Αρκούν δύο λέξεις, Super και Clasico, γεννήθηκε στην Μπόκα, περιοχή του Μπουένος Αιρες, όπου εδρεύουν οι δύο ομάδες. Μετανάστες από την Γένοβα έδωσαν ζωή στην Μπόκα, Αγγλοι ίδρυσαν την Ρίβερ, που με τα χρόνια πήρε την προσωνυμία «εκατομμυριούχοι», δεδομένης της οικονομικής της κατάστασης, μετά τις παραχωρήσεις Ντι Στέφανο και Σίβορι. Τα χρήματα αυτά την βοήθησαν να μετακομίσει σε πιο πλούσιες συνοικίες της πόλης, εγκαταλείποντας την Μπόκα. Στο πρώτο ντέρμπι, δύο νεκροί. Εβδομήντα ένας τραυματίες στα σοβαρά επεισόδια του ’68 στο Monumental. Μία αντιπαλότητα που ποτέ δεν μειώθηκε στο πέρασμα των χρόνων. Ιστορία και μαγεία παραμένουν στο Superclasico, ένα ντέρμπι που δεν θα πεθάνει ποτέ.

ΣΕΛΤΙΚ-ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ: Εκεί που το ποδόσφαιρο συναντά την πολιτική, την ιστορία και περισσότερο την θρησκεία. Από το ντέρμπι της Γλασκόβης, δεν έλειψε ποτέ τίποτα. Πατριωτισμός αλλά και πίστη, οι καθολικοί της Σέλτικ από τη μία, οι προτεστάντες των Ρέϊντζερς από την άλλη. Κανένας ποδοσφαιριστής δεν είχε περάσει από τη μία πλευρά στην άλλη, μέχρι το 1989, όταν ο Μο Τζόνστον, πήγε στους Ρέϊντζερς. Αγώνας συχνά με επεισόδια, αλλά και τεράστιο ενδιαφέρον . Το Old firm, είναι σίγουρα από τα ντέρμπι εκείνα που ξεχωρίζουν.

ΠΑΡΤΙΖΑΝ-ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Το αποκαλούν «Večiti derbi», το αιώνιο ντέρμπι. Είναι δίχως αμφιβολία ανάμεσα στα πιο καυτά του κόσμου, μεταξύ των δύο συλλόγων με τους περισσότερους τίτλους στην Σερβία. Το Βελιγράδι είναι χωρισμένο στα δύο, οι «νεκροθάφτες» από την μία, όπως αποκαλούν τους οπαδούς της Παρτιζάν και οι «γενναίοι νέοι» από την άλλη, όπως λένε τους φίλους του Ερυθρού Αστέρα . Τι τους ενώνει; Το μίσος για τους Κροάτες. Τα υπόλοιπα συνιστούν αντιπαλότητα που συχνά φέρνει βία. Λόγοι μπάλας, αλλά όχι μόνο, αφού υπάρχει και η πολιτική στη μέση. Η Παρτιζάν αποτέλεσε έκφραση του Υπουργείου Άμυνας της Σερβίας, ο Ερυθρός Αστέρας του Υπουργείου Εσωτερικών. Υπάρχει και ένα ρεκόρ: το 2000, αναμενόταν ένα πολύ θερμό ντέρμπι. Τριάντα οκτώ δευτερόλεπτα από την έναρξη, ξεκίνησαν οι βίαιες συγκρούσεις τις εξέδρες, ο αγώνας διακόπηκε πριν συμπληρωθεί το πρώτο του λεπτό.

ΣΕΒΙΛΗ-ΜΠΕΤΙΣ: Μία πόλη, δύο όψεις. Και δύο χρώματα: το κόκκινο από την μία πλευρά, το πράσινο από την άλλη. Με την συνοδεία του άσπρου, που ποτέ δεν λείπει. Στην Ισπανία λένε ότι το ντέρμπι της Σεβίλης, δεν έχει όμοιο. Ξεπερνά ακόμα και το Clasico. Σε σημείο που είναι αδιανόητο ένας παίκτης να μετακινηθεί από την μία μεριά της πόλης στην άλλη. Αδύνατο.

ΦΛΟΥΜΙΝΕΝΣΕ-ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ: Είναι το περίφημο Fla-Flu, η το Clássico das Multidões. Χωρίς αμφιβολία το πιο μεγάλο ντέρμπι στην Βραζιλία, με ένα ασυναγώνιστο ρεκόρ: 194.603 θεατές στις 12 Δεκεμβρίου 1963 στο Maracanà. Αριθμοί ανίκητοι. Η ιστορία της αντιπαλότητάς τους; Η Φλαμένγκο ιδρύθηκε από την αποστασία ορισμένων παικτών της Φλουμινένσε, που το 1911 παρουσίασε ένα νέο αθλητικό κέντρο στο Ρίο, που όμως δεν είχε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Από τότε , περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας, τίποτα δεν ήταν αρκετό για να μαλακώσει αυτή την αντιπαλότητα.

Πέρα από αυτά υπάρχουν κι άλλα με τα οποία θα ασχοληθούμε προσεχώς.

ΠΗΓΗ: ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here