Τραγωδία με 174 νεκρούς σε γήπεδο της Ινδονησίας

0
23

Μία ασύλληπτη τραγωδία με τουλάχιστον 174 νεκρούς σημειώθηκε το Σάββατο σε αγώνα ποδοσφαίρου της Ινδονησίας.

Πιο συγκεκριμένα, μετά το τέλος του ματς ανάμεσα στην Αρέμα και την Περσεμπάγια για το πρωτάθλημα της χώρας και την ήττα της πρώτης με 3-2 σκορ, χιλιάδες οπαδοί των γηπεδούχων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο του «Kanjuruhan Stadium», όπου συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.

Από τον πανικό που προκλήθηκε πάρα πολλοί άνθρωποι ποδοπατήθηκαν, ενώ εκατοντάδες οπαδοί λιποθύμησαν.

Οι συγκρούσεις των οπαδών με τους αστυνομικούς συνεχίστηκαν, με το γήπεδο να μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη.

Οι μάχες σώμα με σώμα συνεχίστηκαν και εκτός γηπέδου, με αρκετούς ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με το Reuters και άλλα ξένα δίκτυα τουλάχιστον 174 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε τοπικά Μέσα μεταξύ των νεκρών είναι και παιδιά. Διευθυντής νοσοκομείου επιβεβαίωσε στην τοπική τηλεόραση ότι ένα θύμα ήταν ηλικίας πέντε ετών.

O αρχηγός της αστυνομίας της Ανατολικής Ιάβας, όπου σημειώθηκε η τραγωδία, ανακοίνωσε ότι 34 άνθρωποι πέθαναν στο στάδιο και οι υπόλοιποι πέθαναν είτε καθοδόν προς το νοσοκομείο, είτε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν.

Παράλληλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας κάνουν λόγο για περισσότερους από 180 τραυματίες, αναφέροντας ότι κάποιοι εξ αυτών είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Συνολικά, περισσότεροι από 300 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία για νοσηλεία μετά τα επεισόδια, τα οποία η αστυνομία χαρακτήρισε «ταραχές».

Αμέσως μετά τα θλιβερά έκτροπα η ποδοσφαιρική λίγκα της χώρας ανακοίνωσε την αναστολή του πρωταθλήματος Ινδονησίας για μία εβδομάδα, με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Ακχμάντ Χαντιάν Λουκίτα, να ανακοινώνει πως θα διεξαχθεί έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι των απίστευτων επεισοδίων.

Η Arema FC δεν θα φιλοξενεί εντός έδρας αγώνες για το υπόλοιπο της σεζόν.

Με τη σειρά της, η FIFA διαμήνυσε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χημικά για τον έλεγχο του πλήθους σε αγώνες.

Η βία στα γήπεδα δεν είναι κάτι καινούργιο για την Ινδονησία και συγκεκριμένα οι δύο ομάδες που αγωνίστηκαν το Σάββατο είναι αντίπαλοι εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί επεισόδια σε πολλούς αγώνες τους. Για αυτό είχε απαγορευτεί στους οπαδούς της Περσεμπάγια να πάρουν εισιτήρια για τον αγώνα λόγω των φόβων για συγκρούσεις.

Ωστόσο, ο επικεφαλής υπουργός Ασφαλείας δημοσίευσε στο Instagram την πληροφορία ότι είχαν πουληθεί 42.000 εισιτήρια για τον αγώνα στο στάδιο Kanjuruhan, το οποίο έχει χωρητικότητα 38.000. Λόγω αυτού, υπολογίζεται πως στον χώρο υπήρχαν περίπου 4.000 παραπάνω άτομα από ό,τι προβλέπεται.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, πάντως, ανέφερε πως «δεν ήταν όλοι τους αναρχικοί». «Μόνο 3.000 άτομα μπήκαν στο γήπεδο», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here